BECK MONIKA Magyarország Szív Nagykövete
Teljes szívemből hiszem, hogy csoda történt: számtalan apró dolog, valahogy mindig a megfelelő időben. Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy tenni érte.

TÖRTÉNETEM

Veleszületett szívrendellenesség miatt kisgyermekként átestem egy nyitott szívműtéten, fiatal felnőttként pedig pacemakert kaptam. 30 éve élek életmentő készülékkel. Hosszú évekig nem vállaltam fel a betegségemet. Szégyelltem, aztán minden megváltozott...

A mozgás és a sport visszaadta önbizalmam. Nagyon boldog vagyok, mert orvosi engedéllyel és kontroll alatt futhatok, kerékpározhatok és az úszás is engedélyezett. Óriási élmény, amikor újabb és újabb távokat tudok teljesíteni.

Hogyan lettem Magyarország Szív Nagykövete? Minden egy felkéréssel kezdődött. Azóta rendszeres előadásokat tartok szakmai konferenciákon, és a hasonló problémával küzdő embereknek, amelyeken megosztom életutamat és tapasztalataimat. Beszélek a küzdelemről, az elfogadásról, a családalapításról és a karrierépítésen keresztül a sportolásig bezárólag az élet szinte minden területéről. Számomra ez egy küldetés! Épp ezért 2014-ben létrehoztam egy bajnoki közösséget, ahol mindenki megoszthatja gyógyulásának élményeit és egymást motiválják a csoport tagjai. Mindezek mellett leghőbb vágyam volt, hogy segíthessek azoknak a gyermekeknek, akik hasonló betegséggel küzdenek, mint én.

AKTUÁLIS

2021.07.08.

Füredi futás

A pihenés része a futás is. Szeretek kora reggel futni, élvezni a tájat, a csillogó vizet, az ébredező Balaton látványát és azt, hogy végre itt lehetek Indulás előtt még kontroll vizsgálat volt, ahol vérvétel, EKG és pacemaker “állítást követően” zöld lámpát kapott a következő időszak sporttevékenysége. Egyelőre jól működünk együtt a Társammal, jó csapatot alkotunk.
Kommunikációs szakemberként egy budapesti kórház sajtófeladatait látom el. Korábban az Országos Mentőszolgálatnál dolgoztam. 2013-ban lettem a BSI Szív Futónagykövete. 2019 óta pedig Magyarország Szív Nagyköveteként segítek a szívbeteg gyermekeknek a mindennapi életbe való beilleszkedésbe.

LEGNAGYOBB SIKEREIM

2012
Életem első futóversenye, váltóban (5,2 km) a mentők csapatával.
2013
Életem első félmaratoni távját futottam le két részletben (14, majd 7 km) Siófokon.
2014
Négy félmaratoni távot teljesítettem egy év alatt.
2015
Teljesítettem a triatlon olimpiai távját (a nők között a világon egyedüliként szívműtötten és pacemakerrel).
2016
Meghívást kaptam Amerikába (Minneapolisba). Első és egyedüli magyarként futhattam életmentő készülékkel élő betegtársakkal együtt 10 mérföldet.

ÉLETEM LEGNAGYOBB SIKERE,
HOGY KÉT CSODÁS GYERMEK ANYUKÁJA LEHETEK.

DÍJAIM

2013
Szív Futónagykövet Magyarország
2015
MOB Fair Play díj szabadidősport kategóriában
2016
“Global Heroes” díj
2019
Szív Nagykövet Magyarország
AKIKRE MINDIG SZÁMÍTHATOK

Legfőbb támaszom a családom. Szeretteim nélkül nem tartanék ott, ahol most vagyok, azonban nagyon fontos szerepet töltenek be életemben még az orvosaim is, Dr. Morvacsik Endre, Prof. Dr. Merkely Béla, Dr. Zima Endre és Prof. Dr. Gellér László, akik segítettek álmaim megvalósításában.
Dr. Moravcsik Endre
egyetemi tanár, szívsebész
Prof. Dr. Merkely Béla
igazgató, tanszékvezető, PhD, DSc, med.habil.
Dr. Zima Endre
egyetemi tanár, a SE Szív- és Érgyógyászati Klinika
kardiológia intenzív osztályának vezetője
Prof. Dr. Gellér László
egyetemi tanár,
tanszékvezető-helyettes, kardiológus

FILOZÓFIÁM

Szív Nagykövetnek lenni felelősségteljes feladat.

Legfőbb célom, hogy minél többet segítsek mindazoknak a szívbeteg gyermekeknek, akik számára az élsport elérhetetlen. Mosolygó, csillogó szemű, félénk apróságok ők, kötéssel mellkasukon, felmentve tornaóra alól. A hét minden napján megküzdenek betegségükkel, bátran viselik a kórházi élet hosszú és néha fájdalmas pillanatait. Megmutatom nekik, hogy ők is bajnokok. A szív apró bajnokai! Sportos élményprogramokat, valamint olimpikonokkal és ismert sportolókkal közös sétákat szervezek számukra. A különleges élmény során kéz a kézben, közösen tesszük meg a gyógyulás első lépéseit. Akaratuk és küzdelmük példaértékű.

Tudom és hiszem, hogy a mozgás életet menthet, minden korosztály számára! Lehet sétálni, kocogni, kerékpározni, lehet futni, élvezni a természet szépségét. Nem számít, hogy milyen módon, csak tegyünk az egészségünkért, mert van élet (szív)betegség után!
Szerettem volna bebizonyítani önmagamnak és másnak, hogy érek annyit, mint egy egészséges ember. Nem volt bennem dac, csak azt akartam, hogy én is olyan értékű legyek, mint az, akinek nincs pacemakere.

Szívbeteg vagyok, pacemakerrel élek

Hallgatom, leírom a gondolatait, de fel sem fogom, legfeljebb értem. Nincs pacemakerem, egészségesnek tartom magam, ám végig az motoszkál a fejemben, hol vagyok én hozzá képest?! Itt ül előttem egy hölgy, aki az akaraterejével megmozgatta, a kitartásával odébb tolta, az erejével megmászta, és a szívével életre keltette a hegyeket. Mert bizonyítani akart… Tényleg, ilyen egyszerű lenne? Nem az, mert hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy emberfeletti képességeket kódoltak a gépezetünkbe, lelkünkbe, de ez nem gombnyomásra indul el, hanem elhatározás, kitartás, energia, munka és hit kell ahhoz, hogy „felbőgjenek a motorok”. És igen, egyszerű, mert képesek vagyunk rá. Hány példa, megerősítés kell ahhoz, hogy el is higgyük? Superman, Pókember, Hulk, Wonder Woman, Vasember, Thor, Amerika kapitány, Batman, szuperhősök, akiket csodálunk, és akik bennünket – gyámoltalan embereket – védelmeznek. De mit tudunk a köztünk élő igazi szuperhősökről? Akik egységesítik magukban a képregények főszereplőinek erejét, erényeit, de nem védelmeznek, nem azt sulykolják, hogy ilyet csak természetfeletti lények tudnak, hanem megmutatják nekünk, hogy milyen képességekkel bírunk, és hogy a lehetetlen nem létezik. Mert ők megértették, elhitték az ősrégi tanítást: „Lázár, kelj fel, és járj!”

Monika számomra már régen nem „pusztán” Szívnagykövet. Ő számomra Lázár és hétköznapi hős is egyben. Aki nem azt szeretné, hogy csodálják, hanem ébresztőt fúj, energiát ad a saját történetén keresztül. Szívbetegnek, egészségesnek.

Képeskönyv, de nem képregény. Hihetetlen történet, de nem mese. Minden szó elképesztő erejű, minden gondolat egy apró csengő. Beck Monika, aki felkelt és jár. Mert elhitte, hogy megteheti és tiszta szívvel akarta. Ez az ő szuperképességének kulcsa...

Kolozsi Ildikó
írónő

CIKKEK

"Van élet a betegség után" – Séta a szívbeteg gyermekekért

"Ma már nyíltan beszélek arról, hogy szívbeteg vagyok, viszont büszkén teszem hozzá, hogy néhány éve sportolni kezdtem. A sportban találtam meg azt a kikapcsolódási formát, ahol magam vagyok, saját célokat tűzhetek ki magam elé, küzdhetek ezekért."

Közös séta a szívbeteg gyermekekkel

A Vivicittá Városvédő Futás szombati napján a 700 méteres versenyszámban Beck Monika Szív Futónagykövet és futóbarátai, a Szív bajnokai közösen az UTE fiatal kajakosaival állnak rajthoz. Kéz a kézben a szív apró bajnokaival.

Magyar siker: különleges meghívást kapott Amerikába a pacemakeres futónő

Beck Monika 20 évesen kapott pacemakert, és elképesztő akaraterővel futni kezdett, rajta kívül még senki sem indult pacemakerrel triatlonversenyen. Félmaratonokat fut, és másokat is inspirál a sporton keresztül. Most pedig meghívást kapott egy olyan versenyre, ahol eddig magyar sportoló még nem járt.

Minneapolisig jutott a Szív Bajnokainak híre

Beck Monika legfontosabb missziója, hogy a szívbeteg gyerekekkel megossza a mozgás örömét. Elkötelezettségének híre a tengerentúlra is eljutott. Talán te is láttad már a Szív Bajnokait, anyukákat apukákat és kis szívbeteg gyermekeiket kézenfogva egy- egy futóverseny rajtjában. Beck Mónika volt az, aki életrehívta ezt a közösséget.

Van bennem halálfélelem...

Beck Monikát az sem tartja vissza a futástól, hogy átesett két komoly kardiológiai beavatkozáson. Az egyik egy szívműtét volt, a másik során pedig pacemakert kapott. Az autodidakta felkészülés nemcsak szerelmet, de később „szív futónagykövet” címet, rengeteg érmet és felismerést hozott számára. Ha sír, akkor örömből teszi, a műtéttel járó hegekkel az évek során pedig már sikerült megbékélnie.

Kitartás, alázat és felelősségtudat

Széles mosollyal és kedvesen csengő hanggal fogad. Sugárzik belőle a vidámság. Beck Monika egy nem mindennapi nő, annak ellenére, hogy szívműtött, rengeteg energiája van. Egészségügyi kommunikációs területen dolgozik, szabadidejében pedig élményprogramokat szervez szívbeteg gyermekek számára, ahogy ő fogalmaz: erre tette fel az életét.

HÍREK

2021.07.08.

Füredi futás

A pihenés része a futás is. Szeretek kora reggel futni, élvezni a tájat, a csillogó vizet, az ébredező Balaton látványát és azt, hogy végre itt lehetek Indulás előtt még kontroll vizsgálat volt, ahol vérvétel, EKG és pacemaker “állítást követően” zöld lámpát kapott a következő időszak sporttevékenysége. Egyelőre jól működünk együtt a Társammal, jó csapatot alkotunk.
2021.07.08.

Tihanyi emelkedő - kihívás teljesítve

Tesztelés következő próbája: tihanyi emelkedő. Sikerült (!) megállás nélkül, odafigyelve a tempóra, a légzésre. A meleg nem, de a páratartalom azért megviselt. Szuper érzés volt megérkezni a csúcsra! Sziv, pacemaker, pulzus tökéletes. Aktív napok vannak mögöttünk, sikert pihenni és töltődni, jó ez a nyár.
2021.07.07.

Miért a sup?

Három éve találkoztam ezzel a sporttal, és bevallom egyből szerelem lett. Orvosi engedéllyel űzöm ezt a sportot, ami egyrészt kikapcsol, másrészt kíméli a pulzusomat, a szívemet. Nekem "gyógyszer".
2021.07.07.

Sportos program

A szívbeteg gyermekek számára a sport mást jelent, mint egészséges társaiknak. Örültem, amikor megmutathattam nekik az új kedvencemet. Kipróbálhatták a sup deszkát. SUPer csapatot alkottunk.
2021.07.06.

Mutass egy szívet!

#aszívbajnokai #mutassegyszívet
2021.07.06.

Bajnoki találkozó a Balatonnál

Ha Balaton, akkor bajnoki találkozó. Anna és Totó ott nyaralt, ahol mi is. Öröm volt találkozni.
2021.07.05.

Kerékpáros program - Balaton kerülés

Balaton kis kör teljesítve, tesztelés 2.0, a következő lépés ez volt: meleg, napsütés, tempó, hegy és sík terep. A pulzus tökéletes volt, az állóképességem sokkal jobb, gyorsabb tempó és egyenletesebb tekerés jellemzi. Az új Társsal történt téli edzés, meghozta gyümölcsét - könnyedén, egyenletesen tudtam végig vinni a távot, amelybe gyorsabb szakaszok is belefértek. A Balaton még mindig gyönyörű, és nagyon csendes. Alig találkoztunk kerékpárosokkal, emberekkel. Sziv, pacemaker élvezi a pihenést jól vannak.
2021.06.24.

Cirkuszban voltunk a bajnokokkal

Hosszú idő után újra együtt lehettünk, maszk nélkül jó volt találkozni, beszélgetni, tervezni a nyarat.
#mutassegyszívet
2021.03.18.

Kinek köszönhetem ezt a különleges honlapot?

"Reklámszakemberek vagyunk, márkát építünk, termékeket népszerűsítünk. Szívből tesszük és persze fizetségért, hiszen ebből élünk. Ám vannak pillanatok, amikor az anyagiak elenyésznek, csupán a szív marad. Szó szerint a szív pillanata volt az első találkozásunk Beck Monikával. Jólelkűsége és elhivatottsága azonnal lenyűgözött minket. Nem volt kérdés, hogy támogatjuk küldetését, elkészítjük weboldalát és segítünk minden olyan dologban, amiben tudunk. Mindig a szív apró bajnokaival leszünk!”
Köszönöm a Monday Morning csapatának a közös munkát - Antal Renáta, Szabó Sándor, Kovács András és Gárdonyi Gábor!
2020. 02. 24.

Csodás emlék

Megcsináltam!

2015. augusztus 21-én teljesítettem a triatlon olimpiai távját!
"...Teljesítettem egy nagy álmomat, triatlonista lettem - 5:50!
Célba értem, mosolyogva. Nagyon boldog vagyok... és jól érzem magam! ..."
2020. 02. 24.

Global Heroes Díj

"Az életedet nem a lélegzetvételek száma határozza meg, hanem azok a pillanatok, amikor eláll a lélegzeted."

...tényleg elállt a lélegzetem, amikor megpillanthattam az első szívritmusszabályozó-készüléket, betekinthettem a kutatás egyes részleteibe, amikor megfoghattam a számomra életmentő apró csodát... egy apró készülék, amely nekem az ÉLET. Ott lehettem Minneapolisban, Amerikában, ahol a szakemberek azt kutatják, mitől lehet nekem, nekünk jobb, teljesebb az életünk. Most már tudom, hogy miért választottam az egészségügyet életem részének, ez az én utam...

"A hosszú és jó éveket nem évekkel, hanem élményekkel és megismeréssel mérik."
2020. 02. 23.

Boldog születésnapot, Doktor úr!

"Dr. Moravcsik Endre szívsebész kollégánk és barátunk 1969 óta a Semmelweis Egyetem munkatársa.
Szép életének, felfelé ívelő karrierjének egyik fontos állomásához érkezett: 80. életévét betöltötte.
Kollégáink között ő volt az, aki órákon át mesélt a szakmáról, műtétekről, támogatta a fiatalokat,
tanácsokkal látta el őket, korábban Markusovszy, valamint az Év Orvosa Díjban is részesült.

Intézményünk fejlődéséhez és gyarapodásához való hozzájárulásáért a Semmelweis Egyetem Pro Universitate Érdemrendet adományoztam számára 80. születésnapja alkalmából. "

(Dr. Merkely Béla)
2020. 02. 23.

Kik a szív apró bajnokai?

Az elmúlt években a futás egyenértékű volt számomra a rajtszámokkal, az érmekkel, a versenyekkel.
Mostanában a futás inkább az élményt és az életet jelenti.

Milyen élményt? Ahol már nem a rajtszám, az érem adja a motivációt, hanem azok a mosolygó gyermekek,
akik hasonló cipellőben járnak, mint sok-sok évvel ezelőtt én. Szívbeteg apróságok, akik ma már elfogadják
a műtéti hegeket, a pacemakerüket, hisz Bajnokok!

Teljesítményük, amellyel a gyógyulás útját végig járják, ahogy könny nélkül, bátran viselik a kórházi kezeléseket;
amely olyan, mint az élsportolók küzdelme a dobogó legfelső fokáig.
2020. 02. 23.

Az én kis hőseim

Egy félmaratoni táv már nem elérhető számomra, de az igen, hogy lássam izgatottan az apró bajnokokat
a rajtban, boldogan a célban, mosolyogva egy éremmel a nyakukban vagy épp csillogó szemmel,
amikor megmutatjuk a nagyvilágnak, milyen nagy a szívünk! Értük futok, velük sétálok és bízom benne,
hogy segíteni tudok számukra elfogadni a veleszületett szívbetegséget, a műtéti hegeket, a pacemakert
és a kórházi élményeket...

A szívbeteg gyermekek az élet nagy bajnokai, az én kis hőseim!
2020. 02. 22.

Valóra vált álmok

Hálás vagyok az orvostudománynak, hogy a veleszületett szívfejlődési problémát ma már egy apró készülékkel kezelni lehet. Az egy éve kapott újabb életmentő készülék évfordulóját egy kontrollal "ünnepeltük":
EKG, UH, labor, PM ellenőrzés. Minden tökéletes! Megkaptam az engedélyt az álmok megvalósítására.
Jöhet a triatlon, a sup...és minden amit mozgásnak hívunk.

Nagyon izgalmas időszak vár ránk, elkezdődhet a fokozatos terhelés. Orvosi kontrollal, edzői felügyelettel haladhatok előre, lépésről-lépésre. Boldog vagyok, mert megint álmodhatok, tervezhetek. Elfogadtam azt az életet, amit lehetőségként kaptam. Már nem vágyom nagy teljesítményekre, csak élvezni szeretném a mozgás minden pillanatát. Örülök, hogy egyáltalán sportolhatok.
2020. 02. 21.

Akitől esélyt kaptam

Egy orvos, akitől esélyt kapott a szívem az életre

Dr. Moravcsik Endre szívsebész és csapata 1974-ben műtötte meg a szívemet.
Hálás vagyok neki, hogy esélyt adott a "kis motoromnak" az életre.
Mai napig öröm számomra, ha találkozhat Doktor úrral,
aki mindig érdeklődik a sportteljesítményem iránt
2020. 02. 21.

Újabb születésnap

Egy évvel ezelőtt új társat kaptam, egy apró életmentő készüléket.
Az elmúlt 365 nap elég izgalmasan telt mindkettőnk számára.
Frissen műtve belecsöppentem a koronavírus-járványba, végig dolgoztam
az elmúlt időszakot, mindvégig szem előtt tartva az egészségemet.

Az új társamra nagyon büszke vagyok, jól "vette az akadályokat",
problémamentesen telt a gyógyulási időszak. Jó csapatot alkotunk,
jól alkalmazkodtunk egymáshoz. A beállítások tökéletesre sikerültek.
2020. 02. 21.

Elindult a SZÍV BAJNOKAI Alapítvány

Remek hírünk van! Gondos előkészítés után 2020. 02. 21-én
a Budapest Környéki Törvényszék 37.Pk.60.445/2019/4. sz. végzésével
nyilvántartásba vette a SZÍV BAJNOKAI Alapítványt.

Elindult tehát az alapítványunk, egy újabb álom vált valóra.

GALÉRIA